Preskočiť na hlavný obsah
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky uviedol do prevádzky portál/stránku Pravidlá a požiadavky týkajúce sa výrobkov v rámci Jednotnej digitálnej brány. Cieľom je poskytnúť informácie o pravidlách a požiadavkách vzťahujúcich sa na výrobky v harmonizovanej aj neharmonizovanej oblasti, technických predpisoch z oblasti posudzovania zhody a spôsobilosti autorizovaných a notifikovaných osôb. Aktuálne prebieha vkladanie a editácia údajov, preto je možné, že údaje na stránke nemusia byť správne a úplné. Pre overenie správnosti údajov nás môžete kontaktovať na emailovej adrese prm@normoff.gov.sk.

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto webová stránka je v BETA verzii od 31.7.2023

  1. Domov
  2. Všeobecný predpis


Vyhláška Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky č. 161/2019 Z. z. o meradlách a metrologickej kontrole

Rozsah pôsobnosti
Vyhláška upravuje podrobnosti podrobnosti o vykonávaní dohľadu nad národným etalónom, podrobnosti o certifikácii referenčného materiálu, druhy určených meradiel a oblasť ich použitia, podrobnosti o postupe pri schvaľovaní typu určeného meradla a postupe pri overovaní určeného meradla, značku schváleného typu, osobitnú značku a spôsob ich umiestnenia, podrobnosti o spôsobe metrologickej kontroly, podrobnosti o technických požiadavkách a metrologických požiadavkách na jednotlivé druhy určených meradiel vrátane metód ich technických skúšok, overovaciu značku a spôsob jej umiestnenia, najväčšiu dovolenú chybu v používaní pre jednotlivé druhy určených meradiel, čas platnosti overenia jednotlivých druhov určených meradiel a spôsob počítania času platnosti overenia a

Hlavné požiadavky
Pre účely národného typového schválenia a národného prvotného overenia sú ustanovené konkrétne technické a metrologické požiadavky na daný druh určeného meradla. Výrobca alebo dovozca musia zabezpečiť aby tieto požiadavky boli splnené, ak chcú ich meradlá uviesť na trh Slovenskej republiky. Okrem toho sú ustanovené aj požiadavky na správne označovanie určených meradiel (značka schválenia typu, značka prvotného overenia atď.) a požiadavky na spôsob ich zapezpečenia.

Orgán, v pôsobnosti ktorého je uvedený predpis
Orgán trhového dohľadu