Preskočiť na hlavný obsah
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky uviedol do prevádzky portál/stránku Pravidlá a požiadavky týkajúce sa výrobkov v rámci Jednotnej digitálnej brány. Cieľom je poskytnúť informácie o pravidlách a požiadavkách vzťahujúcich sa na výrobky v harmonizovanej aj neharmonizovanej oblasti, technických predpisoch z oblasti posudzovania zhody a spôsobilosti autorizovaných a notifikovaných osôb. Aktuálne prebieha vkladanie a editácia údajov, preto je možné, že údaje na stránke nemusia byť správne a úplné. Pre overenie správnosti údajov nás môžete kontaktovať na emailovej adrese prm@normoff.gov.sk.

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto webová stránka je v BETA verzii od 31.7.2023

  1. Domov
  2. Všeobecný predpis


Zákon č. 157/2018 Z. z. o metrológii a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 198/2020 Z. z.

Rozsah pôsobnosti
Zákon upravuje pôsobnosť orgánov štátnej správy v oblasti metrológie, meraciu jednotku a jej používanie, skupiny meradiel, požiadavky na národný etalón a podmienky jeho realizácie a uchovávania a dohľad nad národným etalónom, certifikovaný referenčný materiál a certifikáciu referenčného materiálu, požiadavky na určené meradlo, použitie určeného meradla a použitie povinne kalibrovaného meradla, práva a povinnosti výrobcu a dovozcu určeného meradla, práva a povinnosti používateľa určeného meradla, práva a povinnosti používateľa povinne kalibrovaného meradla, požiadavky na spotrebiteľské balenie, povinnosti prevádzkovateľa baliarne a dovozcu spotrebiteľského balenia,spôsob metrologickej kontroly určeného meradla a kalibráciu povinne kalibrovaného meradla a osoby, ktoré môžu vykonávať metrologickú kontrolu a kalibráciu, podmienky úradného merania, požiadavky a spôsob udeľovania spôsobilosti v oblasti metrológie, požiadavky na dezignovanú organizáciu, autorizačné požiadavky a povinnosti a oprávnenia autorizovanej osoby, registračné požiadavky a povinnosti registrovanej osoby,dozor nad dodržiavaním tohto zákona, ukladanie pokút,vzťah Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky (ďalej len „úrad“) k zahraničiu a informačnú povinnosť úradu

Hlavné požiadavky
Ak chce výrobca alebo dovozca určených meradiel vyrobených a uvedených v členskom štáte uviesť tieto určené meradlá na trh Slovenskej republiky musí požiadať Slovenský metrologický ústav o národné schválenie typu meradla (Slovenský metrologický ústav rozhodne či je potrebné vykonať aj skúšky meradla alebo môžu byť akceptované skúšky vykonané v členskom štáte). Ak meradlo podlieha prvotnému overeniu, výrobca alebo dovozca sú povinný ho zabezpečiť u Slovenského metrologického ústavu alebo Slovenskej legálnej metrológie. V prípade prvotného overenia je ale možné uznať aj prvotné overenie vykonané v zahraničí na základe písomnej žiadosti podanej ústavu s tým, že meradlo má národné schválenie typu, bolo uvedené na trh podľa vnútroštátnych predpisov a bolo predložené vyhotovenie a tvar značky prvotného overenia

Orgán, v pôsobnosti ktorého je uvedený predpis
Orgán trhového dohľadu