Preskočiť na hlavný obsah
Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo Slovenskej republiky uviedol do prevádzky portál/stránku Pravidlá a požiadavky týkajúce sa výrobkov v rámci Jednotnej digitálnej brány. Cieľom je poskytnúť informácie o pravidlách a požiadavkách vzťahujúcich sa na výrobky v harmonizovanej aj neharmonizovanej oblasti, technických predpisoch z oblasti posudzovania zhody a spôsobilosti autorizovaných a notifikovaných osôb. Aktuálne prebieha vkladanie a editácia údajov, preto je možné, že údaje na stránke nemusia byť správne a úplné. Pre overenie správnosti údajov nás môžete kontaktovať na emailovej adrese prm@normoff.gov.sk.

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

Táto webová stránka je v BETA verzii od 31.7.2023

  1. Domov
  2. Všeobecný predpis


Vyhláška MPSVR SR č. 508/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia v znení neskorších predpisov

Rozsah pôsobnosti
Vyhláška ustanovuje a) podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a podrobnosti o odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností a na obsluhu niektorých technických zariadení, b) technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia. Vyhláška sa vzťahuje na technické zariadenia tlakové, zdvíhacie, elektrické a plynové a ich časti (ďalej len „technické zariadenie“). Vyhláška sa nevzťahuje na technické zariadenia, ktoré sú určenými výrobkami, do ich uvedenia na trh alebo uvedenia do prevádzky.

Hlavné požiadavky
Výrobca a dodávateľ preukazuje dokladmi o výsledkoch prehliadok, kontrol a skúšok vlastnosti častí technických zariadení, ktoré môžu ovplyvniť ich bezpečnosť a pri ktorých je to určené v odbornom stanovisku k dokumentácii alebo bezpečnostnotechnickými požiadavkami. Odborné prehliadky a odborné skúšky, prípadne úradné skúšky sa vyžadujú pre: Zdvíhacie zariadenia, ktoré nie sú určenými výrobkami: - lyžiarske vleky ako celok (komponenty a subsystémy sú určenými výrobkami podľa Nariadenia EP a R č. 2016/424 - špecifické zariadenia určené na presúvanie účinkujúcich počas umeleckých vystúpení Plynové a tlakové zariadenia, ktoré nie sú určenými výrobkami - rozvod plynov, zariadenia na zvyšovanie alebo znižovanie tlaku plynu, chladenie a mrazenie s množstvom plynu nad 3 kg chladiva Elektrické zariadenia, ktoré nie sú určenými výrobkami - elektrické inštalácie (preveruje sa správny výber komponentov a ich zapojenie vzhľadom na vonkajšie vplyvy) - elektrické zariadenia, ktoré výrobca nevybavil pevne nainštalovanými alebo oodeliteľnými el. prívodmi - elektrické zariadenia určené na použitie v rozsahu menovitého napätia nad 1000V pre striedavý prúd a v rozsahu menovitého napätia nad 1500 V pre jednosmerný prúd

Orgán, v pôsobnosti ktorého je uvedený predpis